Matricular un cotxe a Québec

image

Tenir un cotxe a Canadà és primordial i és una de les primeres coses que necessitaràs. Sort que hem arribat a l’estiu i caminar fins a una parada de metro o esperar un bus deu minuts és suportable. Les primeres gestions (buscar pis, fer compres, etc.) les pots fer en transport públic. Les gestions que hem fet sense cotxe no vull ni pensar com haguéssin sigut a l’hivern a -30ºC.

Per comprar un cotxe, inicialment vem mirar a pàgines d’internet (Craigslist, Kijiji), vem mirar algun cotxe de particulars però ràpidament vem anar a venedors de cotxes usats. Volíem un certa garantia i ja que havíem de desplaçar-nos en metro i bus, anar a un lloc on hi hagués un bon nombre de cotxes per escollir. Ens vem decidir per un taller mecànic que alhora ven cotxes, així ens asseguràvem que el cotxe estava revisat i en bones condicions mecàniques i també vem negociar un any de garantia (que es signa amb una tercera empresa).

Els cotxes de segona mà són barats. Però les dures condicions meteoròliques fan que molts cops estiguin degradats: l’humitat (la neu) i la sal (que fan servir per a fer les carreteres circulables a l’hivern) fa que molts cotxes tinguin rovell als baixos. Les fortes diferències de temperatura hivern/estiu provoquen les dilatacions/contraccions dels vidres i fan que molts cotxes circulin amb els parabrises esquerdats.

A un ‘dealer’, et vendran un vehicle sense matrícula. A diferència d’Espanya, la matrícula va lligada al propietari i no al cotxe, És a dir, que pots passar la matrícula d’un cotxe a un altre, sempre i quan quedi escrit al registre de tràfic de Québec. Al comprar un vehicle , per 10 CAD, et donaran un permis de 10 dies, amb el qual podràs circular mentre arregles els papers del permís de circulació i l’assegurança obligatòria.

Avui hem  anat a registrar el cotxe a la SAAQ (Société de l’Assurance Automobile du Québec) -com la DGT a Espanya-. Només portant dues peces d’identificació (passaport i carnet de conduir p.e.), els papers de la compra-venda del cotxe i pagant les taces, et donen la placa de la matrícula.

A Québec (a diferència d’altres regions de Canadà), només porten una placa, al darrera del vehicle. Al davant no hi porten res.

A diferència d’Espanya, on només es paguen impostos de transmissió i impostos de circulació, a Québec, a més, es paga una assegurança, que cobreix als danys a les persones en cas d’accident, independentment del causant. Els danys materials dels vehicles han de ser assegurats per assegurances privades. Com a Espanya, és obligatòria, al menys per cobrir danys a tercers.

Sobre el carnet de conduir: en principi, amb un carnet de conduir estranger pots conduir sis mesos. Si ets estudiant, fins que acabis els teus estudis. El carnet ha d’estar en anglès o francès, i si no, t’has de fer un carnet internacional (que és una simple traducció a l’anglès/francès). Això és el que farem segurament demà.

És millor si ja téns una adreça fixa a Canadà (encara que no et demanaran cap prova), un número de telèfon de contacte i un compte bancari abans de comprar un cotxe. Encara que és una mica llarg en tràmits, crec que pots comprar-te un cotxe si véns com a turista i vols viatjar uns mesos per EEUU i Canadà.